Menu Sluiten

Negen windmolens in Deventer langs de A1, tegen Colmschate en Oxe.

De gemeente Deventer heeft twee locaties aangewezen om negen windmolens te plaatsen. De gekozen locaties liggen allebei langs snelweg A1, richting de grens met buurgemeente Lochem, pal tegen de wijk Colmschate en in de achtertuin van de inwoners van Oxe.

Energieregio’s in Nederland hebben een Regionale Energiestrategie (RES) opgesteld. In de RES-en wordt per regio inzicht geven in hoeveel zonne- en windenergie de regio wil opwekken. Deventer wil 212 GWh bijdragen aan de doelstelling van de regio West Overijssel

  • 16 GWh is al gerealiseerd en 21 GWh is concreet in voorbereiding.
  • Ongeveer 60 GWh is voorzien op bedrijventerreinen.
  • 115 GWh aan extra opwek in de vorm van grondgebonden zonneparken en de nieuw mega windturbines.

Deventer plaatst deze windmolens of windturbines om aan de ambities en doelstellingen voor een energieneutraal Deventer te voldoen. De molens die nodig zijn om deze energie op te wekken zijn 225 meter hoog. Dat is bijna 4 keer zo hoog als de Lebuïnustoren.

Hoogste gebouwen in Deventer

  • De Lebuinustoren is het hoogste gebouw van Deventer en is 62,5 meter hoog.
  • Kantoorkolos De Leeuwenbrug is 54 meter hoog.
  • De watertoren in het Nieuwe Plantsoen is 53 meter hoog.
  • De Grijze Silo in het Havenkwartier is 51 meter hoog.

3 reacties

  1. H.J. Janssen

    Het is een foeilelijk gezicht. De opbrengst is in verhouding tot de kosten marginaal. Voor de gezondheid zal het ook schadelijk zijn. Het oosten van Deventer/Colmschate wordt onevenredig zwaar belast ten opzichte van de rest van Deventer. Dus eerlijker verdelen of beter nog niet doen.

  2. M.C. van Zand

    Persoonlijk denk ik dat hier door de gemeente onvoldoende onderzoek is gedaan. Er is onderzoek gedaan in een richting en dat is die van bedrijvenpark A1, zodat de industrie aldaar gebruik kan maken van de opgewekte energie van de windmolens. Hier wordt dus duidelijk de industrie geholpen. Beter is het om te kijken naar alternatieven waar de bewoners direct iets aan hebben. Fors inzetten op een nieuw warmte net, wat ondergronds kan worden aangelegd of alternatieven op gas die door dezelfde leidingen kan worden aangeleverd. Er zijn nog veel mogelijkheden die niet of nauwelijks door de gemeente worden onderzocht en ingezet en waar de burger direct van profiteert. Zonne – en windenergie is momenteel een gemakkelijke greep om aan de doelstellingen van rijk en gemeente te voldoen in een vrij korte tijd. En daar zit de kneep denk ik. Maar vanaf het akkoord van Parijs heeft de overheid (rijk en gemeente) te lang liggen slapen waardoor de burger wederom de rekening betaald. Windmolens op de plek die door de gemeente is voorzien is ook zo’n gemakkelijke greep. Ik ben er op tegen om ze op die plek te zetten. Waarom bijvoorbeeld niet noordelijker langs de ijssel ? Of Noordoostelijk ver buiten de bebouwde kom?
    Laten we constateren dat niemand blij is met windmolens in zijn/haar achtertuin (en zeker niet van die hoogte) en dat er wat moet gebeuren is helder, maar dat kan en moet anders. Beter bekijken van de alternatieven lijkt me toch wel zinvol.

  3. S.J. Appel

    Het is compleet zot om dit soort gevaartes zo dicht op een dichtbevolkte woonwijk te zetten. Het is niet voor niets dat de minimale afstand tot dit soort gevaartes tot wel 5x zo ver is in andere landen. Het is ook zo definitief, als die dingen eenmaal staan dan krijg je zo nooit meer weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *