Menu Sluiten

DeventerWint Alternatief Energieplan



  • Versie
  • Downloaden 758
  • Bestandsgrootte 1.48 MB
  • Aantal bestanden 1
  • Datum plaatsing 5 juni 2021
  • Laatst geüpdatet 20 februari 2024

2 reacties

  1. Klaas Bron

    Bestuur Deveterwint,

    Paar tips naar aanleiding van jullie alternatieve plan

    1) Laat rapport checken door een expert, want geeft meer kracht en macht in debat.
    2) NL & Deventer kan ook 212 Gwh eenvoudig worden opgewekt met STEG Gascentrale en die laten draaien op biofuels ( groene gassen of ethanol of ..)
    Veel minder gedoe met woonwijken en veel beter inpasbaar in stroomnetwerk. Prima interim oplossing voor 10 – 20 jaar.
    3) Aspect wat nu als tegen argument zal worden gesteld: er is een backup opwek nodig voor zon ( 89% ) en wind ( ca 70% )
    plus de verhouding tussen beide is niet okay, kun je dus met punt 2 gelijk volledig tackelen
    namelijk zon & wind geheel vervangen door de duurzame backup voorziening, waarom dan zo ingewikkeld doen met alle schade en hinder!
    biofuels ( methaan, ethanol, etc ) zijn nu al te koop en ja ze zijn duurder dan fossiel, maar dat geldt zeker ook voor integrale kostprijs van zon & wind als
    je alle schade meeneemt voor de omgeving inclusief die van mens & dier. Maatschappelijke business case is zwaar negatief!
    4) Er komen door diverse innovaties in de komende jaren nog genoeg grootschalige opwek opties bij, kijk naar de ontwikkelingen in de wereld op gebied van kleine kern-fusie powerplants en zo groot als paar zeecontainers met 50 – 200 MW opwek vermogen; Deze komen rond 2030 in de markt;
    Dus we hebben te maken met een overbruggingsperiode van 10 – 15 jaar waarin we de opwek met steg gascentrales doen en daarna afhankelijk van de marktopties deze vervangen door kleine kern-fusie powerplants.
    5) conclusie aanpak RES met grootschalige zon&wind op land is geen slimme strategie en kan veel eenvoudiger worden getackeld zoals betoogd.
    Daarnaast is wind op zee zo wie zo factor 3 voordeliger & effectiever ( minder backup nodig),
    als men zo nodig wind er bij wil in de mix naast zon en de betere oplossing voor tekort aan opwek met wind.

    Zonnige groet,
    Klaas Bron

  2. Elzo Springer

    Mooie opsomming van ‘mogelijkheden’, maar we zijn al weer 2 jaren verder en anno 2023 heeft nog niemand er kennelijk brood in gezien. Los van de aanname dat ‘zon op water’ geen invloed heeft op de flora en fauna in het water (is dat wel zo?). En zon op (bedrijfs)daken: een beetje ondernemer heeft dat al 10x uitgerekend en ook daadwerkelijk gedaan als het kon. En Wind op zee goedkoper? Nou, de turbines zijn groter dus ze leveren mee rop maar de bouw is zeker niet goedkoper. Kortom: vlucht niet in de verwijzing naar elders maar bednekt goede randvoorwaarden.
    Als je globaal een strook van 1,5 kilometer breed over de A1 legt van Deventer naar Holten kom je tot een strook van zo’n 9 kilometer (startend op 600-700 meter ten oosten van Swormink). Uitgaand van een minimale afstand van zo’n 600 meter tussen windturbines, kun je er bijna 15 kwijt…. Maar dat is niet nodig en dus kun je ten zuiden en noorden gaan verdelen. Probeer zo’n strook maar eens aan te leggen bv tussen Deventer-Oost en Lettele richting Wesepe. Lukt je qua ruimte niet en: dat is een stiltegebied vergeleken bij de drukke A1.
    En ‘nieuwe afstandsnormen’? Er zijn geen afstandsnormen en die komen er niet. Moet je ook niet willen. Geluidsnormen zijn belangrijker. Een snorfiets langs je huis of een Harley Davidson? Menigeen zal de Harley dan liever verbieden. Niet primair vanwege de afstand, maar vooral vanwege het brongeluid.

Reacties zijn gesloten.